Menú

jueves, 1 de mayo de 2014

Maig - Els drets humans

Ja des de la fi de la Segona Guerra Mundial, i sobretot en les últimes dècades s’ha parlat molt dels drets humans.
Sí, aquells drets mínims i fonamentals que han de garantir un mínim nivell de vida a totes les persones que viuen en aquest món, independentment de com siguin.
L’Estat, les ONG, les escoles, els hospitals, l’Església i demés entitats vetllen perquè tothom pugui tenir assegurada una vida econòmica, social, política i culturalment sostenible.
Però... tots sabem que una cosa és la teoria, i l’altra, molt més complicada, és la pràctica. Aquí, en el món occidental, ens omplim la boca parlant de la democràcia i la igualtat, de la llibertat i de la felicitat. Però alhora, sense moure’ns gairebé de lloc, sentim veus que expressen l’odi que senten envers aquells que tenen un color de pell diferent, que parlen una llengua desconeguda o van vestits d’una manera “estranya”. Cada dia estem farts de veure com milers de dones sofreixen sota les mans del masclisme, ja sigui física o verbalment, o simplement pel sot fet de ser dones. Els conflictes religiosos s’acaben barrejant i confonent en polítics, i sobretot, sempre hi ha diners pel mig.
Les sabates que duem, possiblement les ha fabricat una persona que no ha rebut el salari que es mereixia i que ha treballat el doble d’hores que estan estipulades per llei. Nens i nenes del carrer en molts països es veuen obligats a prostituir-se i a sostenir armes que fan el doble d’ells, en comptes d’anar a l’escola. Milions de persones del tercer món, a qui nosaltres anomenem “els pobres” moren de sida i moltes altres malalties per culpa d’un sistema sanitari pèssim. I no cal anar tan lluny, pels nostres carrers sempre hi ha algú que para la mà esperant una almoina.
Hi ha qui encara es pregunta perquè ha de venir gent de fora al nostre país, hi ha qui es pregunta cada dia per què “ens prenen la feina”. Que per què venen aquí? Doncs la raó, simplement és que des de fa temps l’ésser humà ha decidit que hi ha d’haver rics i pobres. Els nostres avantpassats han lluitat aferrissadament pel poder, i clar, no fos cas que ara haguéssim de ser tots iguals, amb el que ha costat.
I mentre hi hagi tanta gent que pensi així, els esforços per combatre la vulneració dels drets humans mai seran suficients.


Article 1 - Ni amb la mateixa llibertat ni amb igualtat de drets.


Article 2 - Tothom té tots els drets i llibertats sense cap distinció.



Article 3 - Tota persona té dret a la vida i a la llibertat.


Article 4 - Ningú serà sotmes a servitud o esclavitud. 


Article 5 - Ningú no serà sotmès a tortures ni a penes o tractes cruels, inhumans o degradants.


Article 6 - Tothom té dret al seu reconeixement jurídic vagi on vagi.


Article 7 - Tots són iguals davant la llei i tene dret a igual protecció.


Article 8 - Tota persona té dret a un recurs efectiu als tribunals nacionals competents que l'empari contra actes que violin els seus drets fonamentals reconeguts per la constitució o per la llei.

Article 9 -  Ningú no podrà ser arbitràriament detingut, pres ni desterrat.

Article 10 - Tota persona té dret, en condicions de plena igualtat, a ser escoltada públicament i amb justícia per un tribunal independent i imparcial, per a la determinacio dels seus drets i obligacions o per a l'examen de qualsevol acusació contra ella en matèria penal



Article 11 - Tots els acusats d'un delicte tenen el dret que hom presumeixi la seva innocència fins que no es provi la seva culpabilitat.




Article 12 - Ningú no serà objecte d'intromissions arbitràries
en la seva vida privada.



Article 13 - Tota persona té dret a circular lliurement
i a triar la seva residència dins les
fronteres de cada Estat.




Article 14 - En cas de persecució, tota persona té dret a cercar asil i a beneficiar-se'n en d'altres països.En cas de persecució, tota persona té dret a cercar asil i a beneficiar-se'n en d'altres països.

http://www.lavanguardia.com/internacional/20130610/54375859137/snowden-extradicion-hong-kong.html

Article 15 - Tota persona té dret a una nacionalitat.


No hay comentarios:

Publicar un comentario